De tuin op het westen

Ligt uw tuin op het westen dan heeft het de volgende kenmerken:
• Schaduw in de ochtend
• Volop zon in de namiddag en avond
• Voldoende schaduwplekken

Veel schaduw en zon in de middag en avond
Heeft u een tuin op het westen, dan is er ’s ochtends veel schaduw en kun je in de namiddag en avond genieten van de zon. De ligging van de tuin heeft gevolgen voor o.a. de keuze van de beplanting maar ook voor het ontwerp en de aanleg van het tuinterras of de sierbestrating.

In de tuin genieten van de middag- en avondzon
Kies voor de juiste plaats van het terras in uw tuin op het westen en u kunt optimaal genieten van de middag- en avondzon. Tot halverwege de middag heb je schaduw op het terras aan de voorkant van de tuin.

Een aantal tips die bij een tuin op het westen horen:
• Bedenk aan welke kant van de tuin je borders of potten zet en met welke beplanting. Er is vol op keuze in beplanting maar let op welke plant je waar zet in verband met schaduw of zon planten.
• Wilt u genieten van de ochtendzon? Dan is het raadzaam om aan de achterkant van de tuin een terras aan te leggen. Eventueel met een overkapping of pergola om tijdens de warme zomerdagen ook van de ochtendzon te kunnen genieten alleen minder warm. Of een mooie overkapping om in het voor- en najaar langer buiten te kunnen zitten.

Een tuin is niet altijd alleen gericht op het westen. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals de ligging van de tuin op het noordwesten of het zuidwesten. Zie ook:

De tuin op het zuiden, De tuin op het noorden, De tuin op het oosten

Tuin tegelen in Voorhout